Rider Belanda Edwin Straver Rider Dakar 2020 Ke-2 Meninggal Dunia

Rider Belanda Edwin Straver Menjadi Dakar Kedua 2020 Fatality

Lebih banyak berita tragis yang datang dari Dakar sebagai laporan mengesahkan penunggang Belanda, Edwin Straver, telah meninggal akibat kecederaan yang dialami dalam kemalangan semasa peringkat akhir perhimpunan. Straver, 48, menjadi pelumba kedua yang meninggal dunia di Dakar tahun ini selepas kemalangan maut Paulo Goncalvez dalam peringkat 7.

Kejatuhan tragis Stever berlaku 124 km ke peringkat 11 minggu lepas. Pasukan perubatan segera dihantar oleh helikopter mendapati Edwin dalam tahanan jantung dan meneruskan usaha penyelamatan. Menurut laporan, Straver memecahkan salah satu vertebra leher atasnya semasa musim gugur dan tidak mempunyai denyutan jantung selama 10 minit sebelum dimansuhkan. Dia kemudian diangkut dalam keadaan kritikal ke hospital di Riyadh di mana dia dimasukkan ke unit penjagaan rapi sebelum dipulangkan semula ke Belanda. Malangnya, dia menyerah kepada kecederaannya pagi ini.

Bekas motocross rider mengambil bahagian dalam Dakar ketiga, berlumba dalam kategori ‘Original by Motul’ di mana pesaing tidak menerima bantuan mekanikal. Beliau mengambil bahagian untuk kali pertama pada 2018 pada umur 45 tahun dan memenangi kelas Original by Motul pada 2019, menyelesaikan keseluruhan ke-30. Pada tahun ini, dia berlari ke kedudukan ke-4 dalam kedudukan umum untuk kategori Original by Motul sebelum kejatuhan mautnya.

Straver telah menyatakan betapa kematiannya Goncalves telah menjejaskannya, menjadikannya lebih berhati-hati dan “mengambil mudah pada mata berbahaya”. “Saya pulih untuk segalanya. Sekiranya saya tidak dapat melihatnya, saya tidak akan berjaya, “katanya.

Kongsikan Berita Baik Ini Dengan Rakan Anda!