Bagaimana seni jalanan mengubah sesuatu isu dunia- Antara Banksy dan George Floyd

Seni Jalanan dan Keupayaan Transformatifnya

Dengan kekuatan khayalan dan dinding sebagai kanvas kosong mereka, seniman jalanan menyoal, melawan dan memberontak terhadap norma-norma masyarakat yang tidak dapat diterima. Mereka boleh mempengaruhi ribuan orang, sama ada untuk kebaikan atau menyatakan pendapat peribadi.

Secara politik, dengan jalan sebagai media mereka dapat menyuarakan pemikiran mereka dengan serta-merta, mengubah retorik dan pendapat melalui komunikasi langsung mereka kepada orang-orang. Secara sosial, karya seniman jalanan kini digunakan sebagai alat proaktif untuk perubahan, mengubah kawasan di seluruh dunia

Adakah anda suka menonton seni di sekitar kereta api, lorong belakang dan tempat lain di sekitar bandar? Adakah anda percaya bahawa seni di bandar anda mewakili apa yang ditawarkan bandar? Anda tidak sendirian. Seni jalanan boleh memberi kesan yang berbeza, seperti menolong ikatan masyarakat. Seni jalanan bukan grafiti. Walaupun grafiti menggabungkan perkataan, seni jalanan hanya merangkumi visual atau gambar. Adakah anda tahu bahawa seni jalanan menjadi lazim sejurus selepas peningkatan grafiti? Mula-mula menjadi popular di Philadelphia dan tren itu segera menyusul ke New York.

Wall Art Designs, Graffiti Wall Art Beautiful Graffiti Artworks ...

Bagi mereka yang dilanda kemiskinan, seni jalanan berfungsi sebagai alat untuk mengekspresikan pemikiran mereka dan menyampaikan kisah mereka kepada dunia.

Seni Jalanan dan Keupayaan Transformatifnya [1]

Dengan kekuatan khayalan dan dinding sebagai kanvas kosong mereka, seniman jalanan menyoal, melawan dan memberontak terhadap norma-norma masyarakat yang tidak dapat diterima. Mereka boleh mempengaruhi ribuan orang, sama ada untuk kebaikan atau menyatakan pendapat peribadi. Seni jalanan sebagai alat memiliki kekuatan transformatif, ia mengubah objek – pasti, tetapi juga memberi kesan kepada masyarakat.

Top 10 Malaysian Graffiti Artists | TallyPress

Karakter Newfound The StreetVisual yang cantik dan funky ini menyenangkan mata tetapi bukan itu satu-satunya sebab mengapa para seniman dengan tekun membuat karya-karya ini. Hampir setiap karya seni jalanan memberikan sentuhan pasti kepada masyarakat yang tinggal di sana. Seni jalanan yang indah membantu masyarakat membentuk identiti mereka dan menggambarkan intipati mereka di hadapan ribuan penumpang.

Suasana komuniti yang bersemangat dan sering diabaikan kini diletakkan di hadapan dunia dengan cara yang mustahil untuk diabaikan.

Di Seluruh Dunia: Street Art mempunyai penonton yang ramai. Sebabnya?

Sifat umum dan kelihatannya inilah yang menjadikan seni jalanan menonjol sebagai alat transformasi. Setiap penonton melihatnya, berbeza dengan muzium seni di mana orang membayar tiket seni jalanan tidak dikenakan sebarang bayaran. Melalui jenis seni ini, orang ramai bebas mengambil bahagian dalam karya seni tersebut. Lihat, misalnya, gambar lelaki ini termasuk dirinya dalam karya seni.

Places With Graffiti Street Arts And Wall Arts In Kuala Lumpur

Banyak komuniti di seluruh dunia menggunakan seni jalanan untuk menyuarakan pendapat mereka dan mengubah pemikiran seluruh masyarakat.

Sebahagian daripadanya adalah:

1. Valparaiso
Banyak karya seni yang dililit di pelabuhan Chile ini pasti memukau penonton. Pelabuhan itu, yang dinamakan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 2003, berhutang dengan seni bina ad-hoc yang jelas dan seni jalanan yang menarik. Selepas pencapaian ini, bandar ini kini menjadi destinasi pelancongan popular yang dipenuhi dengan pemuzik dan seniman berbakat.[1]

2. Kaherah
Para seniman Mesir menyatakan emosi mereka berikutan pemberontakan demokratik melalui mural yang mengenakan dinding di Dataran Tahrir. Karya seni berfungsi sebagai alat kuat yang mengingatkan masyarakat akan perjuangan mereka. Sebilangan besar lukisan ini sejak itu dihapus tetapi telah memasuki jiwa orang. [1]

3. Banksy. Abad Terkini

Pada akhir tahun 1990-an nama yang dicat dengan semburan “Banksy” mula menyertakan gambar-gambar stensil di seluruh bandar London dan Bristol, England. Dengan mengambil inspirasi dari pesan anarkis muzik punk dan grafiti hip-hop yang dipopularkan oleh pemuda New York City, seniman jalanan terkenal Banksy mula menulis grafiti tradisional sebagai seorang remaja dan akhirnya beralih ke seni jalanan berasaskan gambar. Gambar-gambarnya yang stensil adalah provokatif, politik dan kritik tajam kapitalisme, CCTV, kepenggunaan dan perang.

Image may contain: 1 person

Pada tahun 2003, Banksy menjadi pusat perhatian global ketika dia melukis gambar di tembok Tepi Barat di Jalur Gaza yang secara terang-terangan mengkritik kebijakan Israel terhadap Palestin. Banksy sering memburuk-burukkan iklan dengan menumbangkan iklan, barang material atau bahkan mata wang untuk memperbanyak pandangan politiknya. Pada tahun 2004, dia berjaya menggantung Mona Lisa yang dilantik doktor yang menggambarkannya dengan wajah tersenyum di Louvre. Pada tahun yang sama ia mengganti 500 CD Paris Hilton dengan versi yang diubah yang berbunyi “Setiap CD yang anda beli meletakkan saya lebih jauh dari liga anda” dan mencetak wang sindirannya sendiri dengan gambar Puteri Diana dan tajuk utama “Banksy of England”.

Seni jalanan Banksy serta aksi antarabangsa telah menjadikannya popular di lelong berprestij. Christina Aguilera membeli karya Banksy dengan harga £ 25,000 dan cetakan silkscreen Kate Moss dijual di Sotheby’s dengan harga £ 54,000. Kerana Banksy, seni jalanan telah memasuki bidang seni tinggi dan menjadi sangat menguntungkan bagi mereka yang telah berjaya dalam kraf tersebut; pada tahun 2007, karya Banksy mendapat rekod £ 102,000 dalam lelongan. Pengaruh dan kejayaan komersial Banksy yang belum pernah terjadi sebelumnya mempunyai implikasi luas terhadap seni bandar di bandar kontemporari. Walaupun grafiti secara tradisinya sangat kontroversial, kedatangan seni jalanan ikonografi telah membuka platform baru bagi para belia antarabangsa untuk secara ekspresif menyatakan ketidakpuasan sosiopolitik dan akhirnya meningkatkan toleransi pegawai awam terhadap seni bandar haram.

Dalam analisisnya mengenai seni jalanan Banksy, ahli geografi budaya L. Dickens menyebut seni jalanan moden “pasca-grafiti” dan berpendapat bahawa penandaan “sebagai komponen inti penulisan grafiti, semakin digantikan dengan ‘logo jalanan’; peralihan dari tipografi ke bentuk prasasti ikonografi. ” Schacter, seorang etnografer, lebih jauh mengkaji fungsi seni jalanan kontemporari, dan setelah menemu ramah seniman jalanan, menyimpulkan bahawa seniman jalanan akhirnya mencari “cara alternatif untuk mendekati ruang awam” untuk membuat “hubungan bermakna dengan persekitaran mereka” dalam mengejar ekspresi artistik yang bertujuan untuk “menegaskan semula bandar sebagai tempat perbincangan sosial.”

Dalam persekitaran metropolitan yang tidak peribadi, seni jalanan adalah cara di mana individu memperoleh kembali wilayah di ruang di mana makna dan identiti organik dikaburkan oleh logo, penindasan sosiopolitik atau kepenggunaan. Kajian ini bertujuan untuk menentukan motivasi dan implikasi sosiopolitik terhadap penjelmaan grafiti bandar, seni jalanan, di London dan dalam konteks antarabangsa yang lebih luas.

Walaupun grafiti secara tradisional sangat kontroversial, kemunculan seni jalanan ikonografi telah membuka platform baru bagi para belia antarabangsa untuk secara ekspresi tidak puas hati secara sosiopolitik.

Image may contain: 1 person, outdoor

Seni jalanan, atau pasca-grafiti, ada di permukaan ruang awam dan swasta di East End London, menjadikannya salah satu ibu kota graffiti di dunia. Berjalan di jalan yang suram, seseorang dapat melihat karya seni yang indah dan sangat kelihatan oleh seniman jalanan dari seluruh dunia yang sering ditinggalkan oleh pihak berkuasa. Pintu untuk perniagaan tertutup dan papan tanda jalan umum “dibom” dengan pelekat yang membawa frasa cerdik atau gambar kartun. Tokoh plastik dan kepingan kadbod kelihatan seolah-olah jalan-jalan adalah galeri.

Namun, daripada dianggap sebagai penyusutan semata-mata ke daerah ini, seperti grafiti hip-hop di New York City pada tahun 1970-an dan 80-an, seni jalanan tampaknya merupakan fenomena yang telah meningkatkan penampilan estetik dari persekitaran Timur yang kasar. Tamat dan dianggap agak kontroversial.

Ledakan seni jalanan antarabangsa di metropolis global termasuk London, Buenos Aires, Toyko, New York, Berlin, Paris dan Barcelona mengesahkan persoalan kesan seni jalanan terhadap keadaan sosiopolitik. Artis jalanan di East End sering mengejek tokoh politik dan masyarakat; gambar Presiden Obama dan Ratu Elizabeth II yang diketengahkan dan kritikan komedi terhadap materialisme muncul di dinding East End.Valentine's Day art in Bristol confirmed by Banksy as his work ...

Pada masa yang sama, gambar, poster, teks, pelekat dan lukisan yang kelihatan sewenang-wenangnya memakan ruang dinding. Memerhatikan grafiti yang berfokus secara estetik di East End menunjukkan bahawa banyak seni bandar kontemporari menggantikan teks harfiah dengan ikonografi yang menarik. Penekanan pada ikonografi ini telah memudahkan pengkomersialan seni jalanan, memperluas khalayak antarabangsa dan membuatnya lebih diterima oleh pihak berkuasa.

Berbeza dengan kejayaan komersial dan toleransi rasmi seni jalanan, grafiti tradisional kurang diterima secara institusi. Hubungan erat Graffiti dengan kumpulan dengan status sosioekonomi yang lebih rendah dan pemuda Black dan Latino menjadikannya bersejarah secara provokatif. Perkataan “grafiti” sering membangkitkan gambaran kerakyatan bandar dan cakar kasar di bangunan yang bobrok atau kereta api terbiar. Secara tipikal, seorang penulis grafiti adalah seorang pemuda yang tidak mempunyai hak yang memberontak terhadap masyarakat dengan melukis nama mereka untuk menuntut ruang yang unik dalam masyarakat yang membuatnya merasa tidak kelihatan. Dalam sosiologi, teori tingkap pecah menegaskan bahawa penanda gangguan bandar, seperti grafiti dan tingkap yang pecah, meningkat dari masa ke masa kepada peningkatan jenayah kekerasan dalam masyarakat.

Banksy in Bethlehem! Banksy Street Art, Bethlehem, Palestine | The ...

Teori ini mempengaruhi undang-undang anti-grafiti yang ketat di New York City dan seterusnya menggambarkan seni grafiti dan seni jalanan sebagai vandalisme anti-sosial. Grafiti hip-hop tradisional dilahirkan ketika remaja di New York City dan Philadelphia mengembangkan amalan menulis grafiti. Bagi penulis grafiti awal, itu adalah cara untuk menuntut wilayah geng, tetapi ramai yang hanya ingin menuntut ruang simbolik di sebuah metropolis yang mengasingkan yang secara sistematik meminggirkan mereka. Tag grafiti awal adalah sederhana; nama penulis diikuti dengan nombor rumah mereka. “Tracy168” adalah salah satu tag New York City yang paling terkenal. Faktor motivasi bagi pemuda adalah “bangun”, atau memiliki banyak jalan di jalan mungkin. Bentuk grafiti yang lebih maju seperti “kepingan”, kependekan dari karya besar, karya kompleks yang dilakukan di kereta bawah tanah, dan “lontaran”, huruf besar, bergaya, juga lazim.

Grafiti hip-hop mula menyebar dari Pantai Timur Amerika Syarikat sebagai komponen visual budaya hip-hop pada akhir 1970-an, ketika para seniman grafiti Eropah mula menulis grafiti dalam gaya hip-hop. Artis jalanan Perancis Blek le Rat mula menyemburkan gambar stensil gambar tikus kecil dan tangki tentera di jalanan Paris pada awal 1980-an setelah mengunjungi New York pada tahun 1971 dan menyaksikan sejumlah besar grafiti di bandar itu.

The Milan IP Court on the protection of Banksy works against ...

Blek mula menyemburkan grafiti gaya New York di Perancis tetapi segera mulai menggunakan seni stensil, akhirnya mempopularkan seni jalanan stensil di Eropah. Sebagai salah seorang seniman jalanan pertama, kemahiran artistik Blek dan penekanan pada estetika dibantu dalam artikulasi ringkas mengenai rungutan sosiopolitik. Berpaling dari akar stensil grafiti berasaskan teks tradisional, yang berasal dari stensil protes yang digunakan oleh kumpulan pelajar Amerika Latin pada tahun 1960-an dan propaganda fasis Itali semasa Perang Dunia Kedua, seni jalanan Blek kurang berfokus pada kritik tipografi, tetapi terutamanya pada gambar yang kelihatan sewenang-wenangnya. Imej tikus dan tangki Blek yang ikonik mempengaruhi seniman jalanan Eropah yang lain, membuat perbezaan baru antara grafiti dan seni jalanan, dan mempopularkan fungsi pasca-moden untuk grafiti: untuk berinteraksi dengan dan meningkatkan persekitaran yang dibina.

Tidak seperti seni hipotek seni bandar di New York, seni bandar di England mempunyai akar yang kuat dalam adegan punk rock yang memberontak pada tahun 1970-an. Grup punk Inggeris yang kurang dikenali, Crass, di antara mengetepikan lagu anarki seperti “Demoncrats” dan “Banned From the Roxy” (secara harfiah), membuat stensil cat semburan. Stensil berdasarkan teks ini terutama digunakan untuk menyebarkan ideologi anti-konsumerisme dan anti-penubuhan kumpulan ini. Crass bertujuan untuk mengiklankan diri dan mengejutkan orang-orang dari rasa puas diri politik yang dipaksakan oleh negara. Meletakkan kolaj majalah grafik dan stensil hitam di harta tanah negara adalah tindakan pemberontakan. Crass bukanlah satu-satunya kumpulan punk yang mengintegrasikan seni dan muzik dengan kritikan terhadap keadaan sosiopolitik.

Banksy delivers heart-breaking jab at industrial polluters ...

Band rock punk yang berjaya, The Clash, dalam tradisi do-it-yourself, meletakkan stensil pada t-shirt band dan jaket kulit. Stensil buatan punk ini tidak disedari. Jef Aerosol, salah satu seniman jalanan generasi pertama di Paris, dipengaruhi oleh stensil The Clash dan mula melakukan stensil lukisan semburan secara haram pada awal 1980-an. Hanya setelah permulaan seni jalanan yang sederhana dalam budaya punk rock Inggeris, gaya grafiti hip-hop New York — huruf besar, tanda, dan potongan “gaya liar” berwarna-warni, akan menjadi lazim di fasad London. Oleh kerana Internet tidak tersedia untuk mengekspos pemuda Inggeris terhadap gambar-gambar tanda dan potongan yang menghiasi New York, penyebaran budaya visual ini tidak segera.

Walaupun grafiti hip-hop mendapat populariti di kalangan geng Philadelphia seawal tahun 1960-an, tidak sampai awal 1980-an grafiti gaya hiphop menjadi banyak dipraktikkan di England. Fade2, seorang penulis grafiti awal London, mencerminkan sifat grafiti di negaranya dan mendakwa “grafiti di negara ini telah muncul seperti model, model kapal terbang. Ia datang ke sini sudah dibina. Graffiti di Amerika telah mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang, semua gaya seperti gaya liar dan huruf gelembung. Di sini, kami belum menambah apa-apa selain daripada menggunakan beberapa teknik ”

Pada akhirnya, grafiti berkembang di England menjadi bentuk seni bandar yang sama sekali baru. Sejak tahun 1990-an dan kebangkitan Banksy, seni jalanan telah menjadi kaedah ekspresi yang popular di London. East End of London, yang secara tradisional merupakan kawasan London yang berbahaya dan miskin, menarik artis jalanan terkemuka dari seluruh dunia untuk memasang karya seni yang luar biasa.

Sebagai saksi fenomena ini, adalah bijaksana untuk menelusuri preseden sosioekonomi dan politik untuk banyaknya seni jalanan di East London dan meneliti kesan sosiopolitik yang dimiliki seni jalanan di ruang yang sebelumnya marjinal. Berbeza dengan kehebatan West End London – rumah di Istana Buckingham, Westminster Abbey dan Dewan Parlimen – East End London secara historis dipandang sebagai “London yang salah arah”. Kedekatan dengan East End Boroughs Tower Hamlets dan Hackney ke Sungai Thames menjadikan kawasan ini sesuai untuk aktiviti industri dan perdagangan. Pembukaan St Katherine Docks pada tahun 1827, sebuah pelabuhan komersial di Pelabuhan London yang ramai, memberikan penduduk industri kawasan itu pekerjaan industri pelabuhan.

Banksy artwork on side of garage in Wales sold for 6 figures - Insider

The Docklands, gelaran sehari-hari di bahagian selatan Borough of Tower Hamlets, menopang dua dermaga di samping St Katharine’s dan sebagai hasilnya menerima kemasukan imigran asing yang mencari pekerjaan pada akhir abad kesembilan belas dan awal abad kedua puluh. Kedatangan imigran Huguenot Yahudi dan Perancis ini memperhebatkan masalah orang ramai. Industri juga mengurangkan kebersihan dan daya tarikan estetik di East End; kapal penyamak dan perdagangan industri lain yang mencemarkan pencemaran mengeluarkan asap ekzos dan menjadikan kawasan tersebut umumnya tidak diingini. Keadaan kebersihan yang buruk dan kesesakan yang berlebihan menyebabkan penyakit berleluasa; wabak kolera meragut lebih dari tiga ribu nyawa pada tahun 1866. Penyakit dan kemiskinan identik dengan East End dan Jack the Ripper, pembunuh bersiri yang terkenal, yang didakwa melucuti pelacur East End pada tahun 1888. Peristiwa ini menambah mistik dan merasakan bahaya London akhir yang lebih rendah.

Tragedi akan terus menyerang Benteng End End dari Hackney dan Tower Hamlets yang dipertaruhkan bahkan hingga pertengahan abad kedua puluh. Ditujukan untuk industri dan berdekatan dengan tiga dermaga utama di Pelabuhan London, East End sangat rosak oleh Perang Dunia II Blitz pada tahun 1940 dan 1941. East End mengalami serangan bom pertama di London pada 7 September 1940 dan akan terus dihantam bom selama berbulan-bulan. Daerah East End di Bethnal Green sahaja menyaksikan lebih 21,700 rumah rosak. Pasca ledakan, East End mengalami penurunan penduduk yang teruk kerana banyak yang meninggalkan runtuhan maya; antara tahun 1931 dan 1951, populasi Bethnal Green menurun 46 peratus dari 108,194 menjadi 58,353. Bethnal Green, sejarawan T.F.T Baker dengan tenang menyatakan, “Pengeboman mempunyai satu kesan yang baik dalam membersihkan kawasan kumuh”.

Fenomena pasca-Blitz yang lain adalah kemunculan studio dan galeri gudang di East End. Selepas Blitz, harga sewa yang relatif rendah dan keinginan yang tidak diingini umum di East End membolehkan seniman dan galeris yang pandai menukar wang dengan mudah menukar ruang industri yang tidak digunakan menjadi galeri dan studio. Studio SPACE dibuka oleh dua seniman berhampiran St Katherine Docks yang lama pada tahun 1968 dan menyediakan ruang studio kepada calon seniman, meningkatkan tumpuan artis di East End dan membantu mengembangkan identiti East End sebagai ruang untuk seniman.

Bangunan studio sementara lain yang mengikuti model studio SPACE didirikan di East End, termasuk studio ACME pada tahun 1972 dan Chisenhale Artplace pada tahun 1980. Pada tahun 2012, terdapat 35 bangunan sewa studio di seluruh London Timur yang menyediakan ruang studio kepada lebih kurang 940 artis. Hebatnya, hampir 3,000 artis memenuhi senarai menunggu untuk ruang studio yang sangat diingini pada tahun 2013. Walaupun begitu, sebilangan besar seniman tidak banyak yang membuat kerja di kediaman mereka atau ruang kreatif lain yang tidak dapat dilupakan. Model penyewaan studio wujud di seluruh England, namun pada tahun 2012 lebih dari 25 peratus dari semua bangunan yang dikhaskan untuk menyewa ruang studio terletak di kawasan London Tower of Hamlets, Hackney, Greenwich, Newham dan Waltham Forest.

Image may contain: one or more people

Kemusnahan Perang Dunia II di hujung Timur dan sejarah kemiskinan dan kemerosotan bandar yang panjang menyumbang kepada kemampuan harta tanahnya pada akhir abad ke-20. Artis, secara tradisional demografi dengan pendapatan yang tidak stabil atau sedikit memanfaatkan ruang ekonomi yang mereput ini sebagai platform untuk pameran kreatif dan membantu mengubah persepsi negatif terhadap East End.

Hari ini, East End adalah kawasan pertumbuhan semula dengan kenaikan kos perumahan, pergeseran demografi kaum dan seni jalanan yang melimpah. Menurut artis jalanan yang berpusat di London, Pure Evil, East End mengalami gentrifikasi yang berleluasa; bangunan lama diruntuhkan dan diganti dengan flat dan perniagaan baru. Kerana pertumbuhan semula ini, masuk akal bagi seniman jalanan untuk melukis bangunan yang usang dan tidak berfungsi yang akan diruntuhkan. Selalunya, seniman jalanan hanya boleh bertanya kepada pemilik bangunan jika mereka boleh melukis di bangunan mereka.

Pemilik biasanya akan mengatakan ya kerana ia menambah bakat unik ke bangunan mereka yang dapat menarik pelanggan. Beberapa seniman jalanan bahkan disewa untuk memasang karya kerana tarikan seni jalanan. Pure Evil juga menyatakan bahawa polis kurang berwaspada dalam hal seni jalanan di East End. Kawasan ini sudah penuh dengan seni jalanan dan berkembang pada frekuensi sedemikian sehingga memakan masa untuk membuangnya secara berterusan. Pihak berkuasa juga menyedari nilai estetika dan ekonomi seni awam percuma.

Artis, secara tradisional demografi dengan pendapatan yang tidak stabil atau sedikit memanfaatkan ruang ekonomi yang mereput ini sebagai platform atau pameran kreatif.

Image may contain: one or more people, text and close-up

Terkenal dengan lukisan arnab kartunnya yang penuh teka-teki, Pure Evil mencari nafkah dengan mewakili seniman jalanan melalui galeri bertajuk sendiri. Dia merekrut artis jalanan, membawanya ke dalam rumah dan membantu mereka menjual kanvas mereka. Pure Evil Gallery mempamerkan karya seniman jalanan antarabangsa dan tempatan di ruang galeri yang kecil dan terang. Tingkat bawah galeri dengan sengaja menyerupai lorong runtuhan dengan lampu redup dan runut bunyi muzik klasik yang menghantui.

Pure Evil Gallery adalah salah satu daripada beberapa galeri di East End yang memfokuskan pada persembahan dan penjualan karya yang dilakukan oleh seniman jalanan. Dengan seniman jalanan, seperti Shepard Fairey, pencipta gambar tiga warna ikonik Obama, bergerak dari jalan ke galeri dan mencapai kemasyhuran, seni jalanan telah menjadi praktik yang menguntungkan. Mengikuti format yang serupa dengan pengiklanan, memasang karya yang menarik dapat menarik perhatian artis kepada orang ramai dan membiarkan artis itu menjual produknya kepada penonton yang bersedia di ruang galeri. Akhirnya bergantung pada budi bicara artis untuk “menjual” atau tetap setia di jalanan.

Berbeza dengan kekacauan sosial yang dituduh oleh para penyelidik, seni jalanan, dengan implikasi kelas dan ras yang lebih buruk, tidak menghalang pembangunan ekonomi di East End. Berikutan kemelesetan global pada tahun 2008, sekumpulan syarikat teknologi dan media termasuk Cisco, Facebook, Google dan Vodafone menubuhkan ibu pejabat di Shoreditch, sebuah kawasan di East End. Pada tahun 2010, Perdana Menteri David Cameron mengisytiharkan perkembangan ini sebagai “Tech City” dan mendorong syarikat-syarikat berteknologi lain untuk mendirikan markas di sana. Perkembangan Tech City selepas kemelesetan global tahun 2008 akhirnya mendorong pertumbuhan ekonomi yang lebih besar di East End.

Memerhati East End, peralihan terbukti. Saya menyaksikan seorang lelaki warga Bangladesh yang tua membuat kari di tingkap depan tokonya dan pada masa yang sama melihat seorang hipster berusia dua puluh tahun mengambil kopi di sebuah kafe bebas. Karya seni jalanan yang berwarna-warni dan rumit oleh C215 yang terkenal di dunia muncul di sebelah taman yang bobrok.

Image may contain: 3 people, outdoor

Beg sampah yang busuk dan coretan coretan di bangunan-bangunan kotor terletak di seberang jalan dari BOXPARK Shoreditch, sebuah kompleks membeli-belah “pop-up” baru yang dibina dari kereta kereta api dan menjual pakaian dengan harga murah dari tukang kain yang bergaya. Brick Lane, hampir kosong pada siang hari, diubah menjadi tempat hiburan malam untuk hiburan malam pada hari Jumaat dan Sabtu dan kawasan perdagangan yang sibuk pada hari Ahad, hari Pasar Batu Bata.

Semasa itu, keluarga kolar biru menjual buah yang murah sementara pereka bebas menjual t-shirt dengan harga Ł35. Terdapat penjajaran gaya hidup yang ingin tahu di East End. Di satu hujung spektrum budaya terletak kelas pekerja tradisional yang pelbagai, sementara ujung lain dicirikan oleh gentrifikasi kontroversial dan kemasukan penduduk yang tidak tradisional secara beransur-ansur, sebahagian besarnya adalah pelajar dan kelas menengah ke atas, orang kulit putih.

Brick Lane, yang sekaligus berfungsi sebagai jalan tinggi komuniti Bangladesh East End dan harta tanah utama untuk seniman jalanan, boleh menjadi kajian kes antropologi sendiri. Berjalan di jalan dari utara ke selatan, Brick Lane secara beransur-ansur beralih dari gabungan rumah kari, ladang dewan dan kedai serbaneka ke kedai berjimat cermat baru-baru ini, pembangunan perumahan yang lebih baru, dan kafe yang meledak bass dan menjajakan Ł4 lates. Titik peralihan Brick Lane adalah Old Truman Brewery, sebuah bangunan bata raksasa yang pernah menjadi kilang bir terbesar di London. Sejak tahun 1990-an, bangunan kilang bir telah diubah menjadi “kawasan seni dan media revolusi London Timur.” Berjalan ke utara di Brick Lane melintasi ruang pejabat bohemia, bar bertenaga dan butik pakaian, kita dapat melihat bagaimana Brick Lane berubah.

Toleransi pegawai awam terhadap seni jalanan telah jelas dalam kontroversi baru-baru ini mengenai penghapusan seni bandar yang tidak sah. Dalam dasar grafiti rasminya, The Council of the East London Borough of Hackney menyatakan bahawa pihaknya tidak memiliki kewenangan untuk membuang grafiti pada bangunan yang tidak dimiliki atau diuruskan oleh Majlis Hackney. Sebagai anggapan kepada teori tingkap yang pecah, kebijakan tersebut menyatakan “grafiti mempunyai pengaruh besar terhadap persepsi orang terhadap tahap jenayah dalam sebuah komuniti. Ia menyalahi undang-undang, antisosial dan merendahkan persekitaran setempat.”

Dasar ini bermaksud bahawa penghapusan grafiti untuk sebahagian besar bangunan di Borough of Hackney bergantung sepenuhnya kepada tindakan pemilik atau pengurus harta tanah. Majlis menawarkan perkhidmatan penghapusan grafiti sekiranya orang persendirian atau pemilik perniagaan memintanya — tetapi dengan bayaran. Sekiranya pemilik bangunan tidak membuang grafiti, mereka akan diserahkan dengan notis penghapusan grafiti. Notis ini memberitahu pemilik bahawa jika grafiti tidak dikeluarkan dari harta tanah mereka dalam masa 14 hari, pihak berkuasa majlis akan menutupnya dengan lapisan cat yang baru dan pemilik mesti membayar bil tersebut.

Image may contain: 1 person, outdoor

Dasar ini menjadi topik kontroversi ketika, pada tahun 2010, artis jalanan Belgia ROA yang terkenal di dunia melukis arnab hitam dan putih di sisi The Premises Studios and Café. Gabungan studio rakaman / kafe menerima notis penghapusan grafiti dari Hackney Council, walaupun pemiliknya memberi kebenaran untuk ROA melukis arnab di harta tanah mereka.

Penyingkiran karya seni secara paksa yang memperindah jalan suram mencetuskan kemarahan; lebih 2,000 orang menandatangani petisyen yang menuntut agar arnab setinggi 12 kaki tetap utuh. Kerana sokongan masyarakat terhadap ROA yang meluas, Hackney Council membatalkan keputusannya dan membiarkan arnab itu tetap. Dengan melancarkan kempen awam untuk menyokong seni jalanan, penduduk Hackney berjanji menyokong bentuk seni yang kontroversial dan mendorong dewan Borough untuk mempertimbangkan semula kebijakan grafiti tanpa pandang bulu. Majlis Hackney menyatakan “walaupun bukan hak dewan untuk membuat keputusan mengenai apakah grafiti itu seni atau tidak, tugas kami adalah menjaga kebersihan jalan-jalan Hackney”.

Image may contain: 6 people

Oleh kerana grafiti sebagai istilah payung merangkumi dua cabang seni bandar haram yang berbeza: grafiti tradisional dan seni jalanan, yang masing-masing tipografi dan ikonografi, menilai nilai estetika dan budaya seni bandar mengundang kontroversi. Ketegangan antara seni bandar “penjaga lama” dan bentuk ekspresi awam yang lebih baru termasuk stensil, pasta, lukisan, dan bahkan pemasangan benang menjadikan lukisan seni seni awam yang tidak sah menjadi kontroversi. Seni jalanan telah membantu legitimasi pejabat seni bandar dan mencipta kaedah baru untuk menghadapi ruang bandar dan mengartikulasikan kedudukan sosiopolitik.

Ketegangan antara grafiti tradisional hiphop dan seni jalanan telah dipertikaikan dalam konflik yang diiklankan dengan baik antara penulis grafiti akhir, King Robbo dan Banksy. Di London Borough of Camden, sebuah tembok di bawah jambatan terusan adalah rumah tanda besar yang dilakukan oleh Raja Robbo pada tahun 1985 yang bertuliskan “King Robbo.” Pada tahun 2009, Banksy menyusun gambar seni jalanan seorang lelaki yang meletakkan kertas dinding pada tag berusia puluhan tahun. Ini mencetuskan kitaran setiap orang melukis karya dan perbahasan yang lain mengenai gaya mana yang lebih sah. Lukisan simbolik Banksy di atas grafiti tradisional menunjukkan peranan baru, hiasan untuk seni bandar di bandar dan peralihan dari grafiti hip-hop yang diamalkan oleh pemuda yang tidak berpindah ke seni jalanan yang dilakukan oleh kumpulan yang lebih tua dan kurang beragam. Perdebatan mengenai grafiti dan seni jalanan bahkan relevan bagi pegawai terpilih, yang bertanggungjawab melindungi imej ruang bandar.

Pada tahun 2010, untuk memadamkan argumen mengenai definisi seni dan vandalisme, London Borough of Sutton mengadakan suara bagi penduduk untuk menentukan apakah sepotong Banksy harus dilindungi, sesuai dengan kebijakan grafiti wilayah. Secara keseluruhan, hampir 90 peratus responden memilih untuk menyimpannya. Walaupun begitu, pemilik bangunan akhirnya mengeluarkan sekeping Banksy kerana para pengacau sengaja menandainya. Contoh konkrit kesahihan seni jalanan ini bermaksud bahawa, secara global, individu beralih ke media yang dihormati dan akhirnya mentakrifkan semula grafiti tradisional.

Graffiti adalah istilah payung yang merangkumi dua cabang seni bandar haram yang berbeza: grafiti tradisional dan seni jalanan.

Makalah ini sejauh ini menelusuri evolusi seni jalanan di East End dan meneroka bagaimana seni jalanan telah meningkatkan toleransi rasmi terhadap seni bandar haram. Penjanaan semula dan gentrifikasi East End tidak terhalang oleh seni jalanan. Bangunannya yang banyak, bobrok dan gambar tradisional sebagai suram dan berbahaya, mempengaruhi artis jalanan untuk melukis di sana. Mistifikasi dan gentrifikasi berterusan dari East End telah mendefinisikannya sebagai ruang kreatif, semakin makmur dan berkembang. Pada masa yang sama, seni jalanan telah melembutkan intoleransi pegawai terhadap seni bandar yang tidak sah dan membuka jalan baru bagi individu dan kumpulan untuk menyatakan rungutan politik, sosial dan ekonomi di tembok masyarakat.

Langkah demografi mencerminkan peningkatan populariti dan kemakmuran di East End – populasi Tower Hamlets meningkat 18 peratus antara tahun 2001 dan 2010 dan dijangka meningkat lebih cepat daripada seluruh London selama 11 tahun ke depan. Seni jalanan adalah bentuk ekspresi artistik yang tidak sah, oleh itu para seniman jalanan memilih untuk meletakkan karya di ruang yang tidak sah – kawasan yang dianggap budaya jauh dari kemakmuran yang lebih besar. Mengikut penegasan ini, apabila ruang menjadi “mati” bagi para seniman, yang bermaksud gentrifikasi dan berubah oleh penduduk yang lebih makmur, para seniman akan berpindah ke luar ruang itu. Bilakah East End akan keluar dari peringkat peralihan yang sedang berlangsung ini? Atau, adakah ia akan pernah berlaku?

Image may contain: one or more people

Pada masa ini, tidak ada jalan keluar besar-besaran seniman jalanan dari East End; pemerhatian lapangan pada Januari 2013 dan sekali lagi Jun 2013 mendedahkan peningkatan jumlah seni di jalanan. Ketika kenaikan naik – sewa Hackney tengah meningkat 21 peratus antara 2010 dan 2012, kediaman bertingkat tinggi asing muncul di East End,

Ahli geografi David Ley, dalam “Artists, Aestheticization, and the Field of Gentrification” (2001) membincangkan bagaimana kemasukan seniman konvensional di kawasan kejiranan Toronto, dari masa ke masa, secara tidak sengaja mengubah kawasan dari ruang kemiskinan yang hampir atau total menjadi makmur. Ley menggambarkan fenomena ini sebagai “pergerakan produk, dan memang tempat, dari sampah ke seni dan kemudian ke komoditi.” Dengan cara yang serupa, evolusi seni bandar dari “sampah ke seni dan kemudian ke komoditi” telah menjadikannya sebagai bahasa untuk menyuarakan perbezaan pendapat dan mengubahnya menjadi komoditi seni yang berharga.

Pemerhatian ini relevan dengan East End, terkenal dengan seni jalanannya, dan kawasan kejiranan antarabangsa yang akan datang di mana seni jalanan sangat kelihatan semasa dan selepas proses regenerasi. Williamsburg di Brooklyn, Friedrichshain-Kreuzberg di Berlin, The U Street Corridor di Washington DC, Wicker Park di Chicago dan Rio Vermelho di Salvador, Brazil adalah contoh antarabangsa untuk pertumbuhan semula kejiranan yang dilengkapi dengan seni jalanan dan pegawai awam, dalam banyak keadaan, bertolak ansur dengan jalanan seni untuk menenangkan penduduk dan meningkatkan pelancongan.

Image may contain: 2 people, outdoor

Pada akhirnya, komodifikasi seni jalanan dan kemampuannya untuk membantu transformasi ruang-ruang yang dahulunya bobrok menemukan fungsi kontemporari baru untuk seni jalanan. Seni jalanan, dengan fokus pada gambar dan kesenian, telah menjadi mod utama ekspresi awam di kawasan kejiranan antarabangsa 8 I yang mana seni jalanan sangat kelihatan semasa dan selepas proses pertumbuhan semula. Williamsburg di Brooklyn, FriedrichshainKreuzberg di Berlin, The U Street Corridor di Washington DC, Wicker Park di Chicago dan Rio Vermelho di Salvador, Brazil adalah contoh antarabangsa untuk pertumbuhan semula kejiranan yang dilengkapi dengan seni jalanan dan pegawai awam, dalam banyak keadaan, bertolak ansur dengan seni jalanan hingga menenangkan penduduk dan meningkatkan pelancongan. Pada akhirnya, komodifikasi seni jalanan dan kemampuannya untuk membantu transformasi ruang-ruang yang dahulunya bobrok menemukan fungsi kontemporari baru untuk seni jalanan.

Seni jalanan, dengan fokus pada gambar dan kesenian, telah menjadi kaedah utama ekspresi awam dalam metropolis antarabangsa dan bahasa global bagi warga untuk mengartikulasikan kritikan sosiopolitik sambil menyatakan kesenian individu.

Ucapan terima kasih

Penyelidikan ini dimungkinkan oleh sokongan murah hati Institut Nanovic untuk Pengajian Eropah, Pusat Penglibatan Pelajar Cendekiawan dan Institut Pengajian Antarabangsa Kellogg di University of Notre Dame.

Rujukan

“The Art Of Punk – Crass – The Art of Dave King and Gee Vaucher – Art + Music -MOCAtv” You-Tube video, 12:17. Posted by “The Museum of Contemporary Art, Los Angeles,” 18 June 2013. http://www.youtube.com/watch?v=ubzKiomuUB0

Batty, David. “East End Art Galleries Forced to Go West as Local Scene dies’.” The Guardian. 07 June 2012. Accessed January 2014.

Chalfant, Henry and James Prigoff. “England. “ In Spraycan Art. (London: Thames and Hudson, 1987), 7-13, 58-66.

Coleman, Jasmine. “Council U-turn in Row over ROA Graffiti Rabbit in Hackney Road.” Hackney Gazette, 10 Nov. 2010. Accessed Jan. 2014

Dickens, L. “Placing Post-graffiti: The Journey of the Peckham Rock.” Cultural Geographies 15.4 (2008): 471-80. doi: 10.1177/1474474008094317.

History. “East End – Land of the Cockney.” Accessed December 2013. http://www.history.co.uk/study-topics/history-of-london/east-end-land-of-the-cockney

“The Flows of Prosperity.” The Economist, 30 June 2012. Accessed December 2013 Fender, Leanne. “Entire Banksy Mural Removed by Wall’s Owners.” Sutton Guardian. 11 Nov. 2009. Accessed January 2014.

Field, Geoffrey. “Nights Underground in Darkest London: The Blitz, 1940–1941.”International Labor and Working-Class History 62 (2002): 13-14. doi: 10.1017/S0147547902000194

Foord, J. “The new boomtown? Creative city to Tech City in east London.” Cities, Vol. 33, (2013): 51-60. http://dx.doi.org/10.1016/j.cities.2012.08.009

Gabbatt, Adam. “ROA’s Graffiti Rabbit Faces Removal by Hackney Council.” The Guardian, 26 Oct. 2010. Accessed January 2014.

Green, C.N. “From Factories to Fine Art: The Origins and Evolution of East London’s Artists’ Agglomeration.” (PhD. diss., University of London 2001): 1968-1998. http://dx.doi.org/10.1016/j.cities.2012.08.009

Hackney Council. “Graffiti.” Accessed December 2013. http://www.hackney.gov.uk/ew-graffi-ti-584.htm#.UsnWEmRDt2w

Kelling, George R., and James Q. Wilson. “Broken Windows.” The Atlantic, 24 Oct. 2012. Accessed November 2013.

Ley, David, and Roman Cybriwsky. “Urban Graffiti As Territorial Markers.” Annals of the Association of American Geographers 64.4 (1974): 491-505. doi: 10.1111/j.1467-8306.1974.tb00998.x

Ley, David. “Artists, Aestheticization, and the Field of Gentrification.” Urban Studies 40.12 (2003): 2527-2529. doi: 10.1080/0042098032000136192.

Manco, Tristan. Stencil Graffiti. New York, NY: Thames & Hudson, 2002. Print.

Mathieson, Eleanor, Xavier A. Tàpies, and Glenn Arango. “Banksy,” “C216,” “Invader,” “Swoon,” “Jef Aerosol,” and “Blek le Rat” in Street Artists: The Complete Guide (London: Graffito, 2009).

Millington, Val. “London 2012: What legacy for artist’s studios?” Axis Webzine, Autumn. Accessed March 2013. http://www.axisweb.org/dlForum.aspx?ESSAYID=18066

The Official Website of the City of New York. “Anti-Graffiti City and State Legislation.” Accessed January 2013. http://www.nyc.gov/html/nograffiti/html/legislation.html.

Pure Evil. Personal interview. 7 Jan. 2013.

Robbo vs Banksy- Graffiti Wars. Demand Media, 2012. YouTube. Demand Media, 11 June 2012. Web. 9 Nov. 2014.

Schacter, R. “An Ethnography of Iconoclash: An Investigation into the Production, Consumption and Destruction of Street-art in London.” Journal of Material Culture 13.1 (2008): 35-61. doi: 10.1177/1359183507086217

T.F.T. Baker (Editor). “Bethnal Green: Building and Social Conditions from 1915 to 1945.” A History of the County of Middlesex: Volume 11: Stepney, Bethnal Green (1998): 132-135. British

History Online. Accessed January 2014. <http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=22753>

Thompson, Nick. “Why Gritty East End Is London’s Gold Standard.” CNN, 26 July 2012. Accessed January 2014.

Tower Hamlets Corporate Research Council. “Population: Key Facts: A Demographic Profile of the Tower Hamlets Population.” Ed. Lorna Spence. 4-10. Aug. 2011.

Tower Hamlets Council. “Borough Statistics: Ethnicity.” Accessed January 2014. http://www.towerhamlets.gov.uk/lgsl/901-950/916_borough_statistics/ethnicity.aspx

Tower Hamlets Council. “Borough Statistics: Population Growth.” Accessed January 2014. Accessed 4 January 2014 http://www.towerhamlets.gov.uk/lgsl/901950/916_borough_statistics/population

University of Portsmouth: Vision of Britain Through Time. “Reports of the 1951 Census.” Accessed January 2013. http://www.visionofbritain.org.uk/census/census_page.

Wacławek, Anna. “From Graffiti to Post-Graffiti.” Graffiti and Street Art. (New York: Thames & Hudson, 2011), 7-63.

Yelp. “Art Galleries London: Shoreditch, Bethnal Green, Hoxton, Islington.”Accessed 2 January 2014. http://goo.gl/Fi1GDG. Map tool used to determine number of art galleries in the aforementioned districts.


[1] Thesis Kajian Master:  Power to the People: Street Art as And Agency for Change 

A PROJECT
SUBMITTED TO THE FACULTY OF THE GRADUATE SCHOOL
OF THE UNIVERSITY OF MINNESOTA
BY Kristina Marie Gleaton
IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS
FOR THE DEGREE OF
MASTER OF LIBERAL STUDIES
August 2012

 

Kongsikan Berita Baik Ini Dengan Rakan Anda!